Vas še karkoli zanima?
Kontaktirajte nas.
E: okusi@frutique.si
T: +386 70 756 552
Že naši predniki so vedeli, da je za zdravje potrebno pojesti dovolj sadja in zelenjave. Ker so jabolka bogata z vitamini in minerali ter na našem področju dobro uspevajo, so si utrla pot v pregovor, ki ga uporabljamo še danes. Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.
Kaj jabolka dela tako posebna?
Kot sem že zapisala, v jabolkih najdemo različne vitamine (biotin, vitamin B6, K in vitamin C) in minerale (mangan, magnezij, kalij, železo). Poleg tega pa najdemo tudi različne antioksidante, polifenole in druge koristne snovi, ki preprečujejo vnetja in zmanšujejo možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni. Sveža jabolka so tudi dober vir vode in nam v poletnih dneh nudijo prijetno osvežitev.
Poleg sestave pa so jabolka priljubljena tudi zaradi neštetih načinov priprave. Uživamo jih lahko sveža ali sušena, v obliki čežan, marmelad, kompotov. Kot nadev za štrudelj, pito ali cmoke. Iz njih pridelujemo jabolčni kis, jabolčno vino, žganje in sok. Zares so lahko vir pravega kulinaričnega doživetja.
Eno sveže jabolko vsebuje (običajno 200 g):
Zaradi teh snovi in ostalih, ki jih najdemo v manjših deležih, je uživanje jabolk lahko izjemno koristno za naše zdravje. Poleg omenjenih koristi, ki so lastne posameznim vitaminom in mineralom, se omenjajo tudi:
Torej,
okusna, zdrava in uporabna. Kako jih boste danes v svojo prehrano vključili vi? Jaz si najraje namešam sok ali (brezalkoholni) koktajl iz našega Jabuque-a. Za malico si ga nekaj vlijem v grški jogurt namesto medu, če ste bolj sladkosnedi pa je odličen preliv za vaflje.
Na zdravje!